Dne 13. 12. 2007 byla schválena Strategie rozvoje Statutárního města Liberec na období 2007 - 2020. Její znění naleznete na stránce http://www.liberec.cz/files/27810/Strategie_upr.pdf, souhrn dokumentace viz http://www.liberec.cz/scripts/detail.php?id=27810

Strategie potvrzuje záměr vybudovat „sběrnou městskou obvodovou komunikaci“ vedenou po západním okraji města, která propojuje Horní Hanychov a přilehlé území směrem k silnici I/35 ve směru na Děčín a ve směru na Prahu a připojuje prostřednictvím stávající komunikační sítě současnou zástavbu i nové rozvojové plochy.

Na stránce http://www.liberec.cz/files/27810/SEA_SR_SML_z_v_re_n__vypo__d_n__p_ipom_nek_k_n_vrhu_koncepce.pdf je umístěno Vypořádání připomínek k návrhu koncepce „Strategie rozvoje Statutárního města Liberec 2007-2020“ včetně vyhodnocení vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví podle zákona č. 100/2001 Sb., v platném znění.

Připomínka OsV (viz Stránky Osadního výboru) nebyla akceptována s vysvětlením:

Příliš konkrétní pro dané zaměření koncepce. (Zpracovatel vyhodnocení SEA: Koncepce neřeší průběh plánovaných komunikací, a to ani negativním vymezením prostoru pro ně. Nicméně ve vyhodnocení SEA jsou stanovena kritéria pro výběr jednotlivých projektů, které mimo jiné zahrnují snížení hlukové zátěže, snížení znečištění, ad. Následné projekty, které budou na strategii navazovat budou procházet samostatným standardním procesem posuzování vlivů na životní prostředí, v rámci něhož bude namístě danou připomínku vznést.)

ing. Martin Dušek 16.3.2008