Ve smyslu informace SML na stránce http://www.liberec.cz/scripts/detail.php?id=29281 jsme vyhledali potřebné materiály na stránce http://eia.cenia.cz/sea/koncepce/detail.php?id=LBK001K a prostudovali části dokumentů:

Vážíme si hloubky a rozsahu zpracování Strategie rozvoje SML, nicméně hájíce zájmy občanů Horního Hanychova vyjádřené na setkání občanů 19.7.2007, připojili jsme se k závěrům "Vyhodnocení" viz výše a zaslali své vyjádření Krajskému úřadu - viz dále.

Martin Dušek, František Otruba


Vyjádření k návrhu koncepce Strategie rozvoje SML

Pro: Odbor rozvoje venkova

Jménem svým i jménem Osadního výboru Horní Hanychov podávám v termínu 17.9.2007 toto vyjádření k návrhu koncepce Strategie rozvoje SML.

Prostudovali jsme příslušné části jak Strategie rozvoje, tak Vyhodnocení vlivů koncepce na životní prostředí a veřejné zdraví (http://eia.cenia.cz/sea/koncepce/detail.php?id=LBK001K) - dále jen EIA.

V souladu s EIA, bod 6.3.3 Strategická oblast: C Dostupnost a mobilita, Rozvojové opatření: C.1. Koordinace různých druhů dopravy a sladění dopravního plánování, nesouhlasíme se záměry budování sběrné obchvatové komunikace přes katastrální území Horního Hanychova.

Podle EIA i občanů se po případné realizaci této komunikace v Horním Hanychově "dopravní intenzita podstatně zvýší, lze očekávat zhoršení situace v oblasti čistoty ovzduší a úrovně hluku. Samozřejmě s výstavbou nových komunikací souvisí velmi negativní působení na krajinný ráz a kulturní a historické hodnoty, biotu, a další složky životního prostředí.".

I kdyby byla komunikace budována se záměrem pouze slabého provozu osobní dopravou, propojila by průmyslové zóny Sever a Jih a lze očekávat, že by byla velmi silně zatížena jak osobní, tak kamiónovou dopravou. Po zkušenostech z Pilínkova víme, že nepomůže ani zákaz vjezdu nákladních vozidel, protože není síla, která by vymohla dodržování dopravního značení.

Citace EIA zcela přesně vystihuje postoje občanů Horního Hanychova, kteří mnohdy investovali celoživotní úspory do bydlení v této oblasti na kraji přírody, přičemž výstavbou sběrné obchvatové komunikace by byly nepřípustně změněny vstupní podmínky. Místo výstavby nové komunikace doporučujeme investovat do tragického, léta zanedbávaného stavu stávajících komunikací v oblasti Horního Hanychova, zrekonstruovat stávající obvodové komunikace např. Puškinova, Charbinská, uvést do provozuschopného stavu stávající spádové komunikace poničené neřízenou výstavbou, např. Sáňkařská, U Školky apod., případně doplnit infrastrukturu místními komunikacemi, cyklostezkami apod., nikoliv však sběrnou obchvatovou komunikací.

Podkladem pro možnost jednání jménem občanů Horního Hanychova je výsledek setkání cca 100 občanů Hanychova dne 19.7.2007, na kterém prakticky jednomyslně vyjádřili nesouhlas s budováním sběrné obchvatové komunikace, viz např. http://www.hornihanychov.cz/OsV/Zapisy/OSV_20070719_setkani_obcanu.htm

ing. Martin Dušek 17.9.2007