Osadní výbor Liberec - Horní Hanychov osv.hanychov@centrum.cz

Podklady pro mimořádné zasedání zastupitelstva 19.1.2012

Vážení zastupitelé,


hlavním cílem nového územního plánu je zlepšení kvality života obyvatel Liberce a jeho čtvrtí, takže je nutné brát v potaz životní podmínky každé jednotlivé čtvrti, ulice, rodiny. Územní plán je tvořen pro řadu generací, proto kde si nejsme jistí, ponechme jen ochranná pásma.


Většina občanů Horního Hanychova a přilehlých čtvrtí nesouhlasí se záměrem vybudovat sběrnou obvodovou komunikaci, což potvrdily stovky lidí podpisem námitek zástupců veřejnosti.


Opakovaně bylo deklarováno, že sběrná komunikace nemá být obchvatem Liberce, ale má sloužit občanům přilehlých čtvrtí, přičemž pouze v krajní nouzi poslouží jako objízdná trasa při komplikacích na R/35. Pak ale není důvod, proč v celém rozsahu budovat sběrnou komunikaci, která navíc nezlepší dopravní obslužnost značné části přilehlých území (např. Krásné vyhlídky). Jsme si jisti, že pro nouzový průjezd plně poslouží stávající či brzo realizovaný tah spojka R/35-Denso, Průmyslová, Kubelíkova a navazující nové komunikace směrem k letišti a zóně Sever. Za postačující a nejvhodnější řešení na území Horního Hanychova považujeme vybudování přípojky z R/35 k Densu a prodloužení Americké směrem k Irkutské, a dále již jen úpravy místních komunikací (např. Puškinova, Pod lesem) spojené s opatřeními pro zlepšení dopravní obslužnosti – typicky např. mezi k oblastí U internátu / Krásná vyhlídka a ulicemi Pod Lesem a Ještědská. Dopravní situace v oblasti je žalostná a žádná sběrná komunikace ji nevyřeší.


Cílové řešení by mělo zachovat např. jízdárnu a pastviny nad Puškinovou ulicí či kynologické cvičiště v Karlinkách.


Pokud by nebylo průchozí záměr sběrné komunikace úplně zrušit, nechť zůstane v územním plánu ochranné pásmo s tím, že stávající využití pozemků se minimálně pro tuto a příští generaci nezmění (tj. sportoviště, pastviny apod.).


Pokud už by měla být vybudována sběrná komunikace přes centrum Horního Hanychova (s čímž obecně nesouhlasíme), preferujeme její zatunelování v oblasti Spáleniště s tím, že výjezd z tunelu požadujeme posunout až za stávající hřiště co nejdále k ulici K Bucharce.


Striktním požadavkem je zachovat přirozené centrum Hanychova na Spáleništi i plochy sportovišť rozšířené o záměr IPRM "Dětské a sportovní hřiště Horní Hanychov - Na spáleništi". Tytom plochy by měly zůstat těsně přilehlé ke Spáleništi a k ulici U školky, s respektováním rozměrů fotbalového hřiště a délky nutné pro cvičiště hasičských sborů.


K územnímu plánu obecně:

Osadní výbor požaduje trvale udržet klidný a rekreační charakter území Horního Hanychova s převážně rodinnými domky tak, aby byla zachována výlučnost tohoto území po léta využívaného k oddychu, rekreaci a sportu. Požadujeme klasifikovat drtivou většinu ploch v oblasti jako bydlení čisté nebo lépe bydlení venkovské tak, aby nebyla možná výstavba viladomů a čehokoliv dalšího, co by zahušťovalo dopravu, zvyšovalo hlukovou a emisní zátěž oblasti, ohrožovalo bezpečný pohyb dětí a občanů vyššího věku či se sníženou pohyblivostí apod.


Osadní výbor vyslovuje nesouhlas s takovým účelem pozemku č. 616 v areálu jezdeckého klubu Sever, které by zde umožnilo postavit nemovitost určenou například k bydlení. Na uvedené ploše jízdárny působí mimo jiné občanské sdružení Svítání se specializací na hipoterapii dětí od raného věku a na vzdělávání v hiporehabilitaci. Působení OS Svítání v předmětném areálu je nezastupitelné při vracení zdravotně postižených dětí do života a omezení těchto aktivit by bylo pro řadu těchto dětí a jejich rodičů fatální. Doporučujeme výměnu pozemku 616 za jiný tak, aby mohl být zachován účel celého areálu jízdárny.


Konkrétní pozměňovací návrhy pokynů:

Návrh doplnění pokynů:


Připomínka k příloze Tabulka_c.3_vyhodnoceni_namitek_a_pripominek.pdf, číslo 79 CJ MML 069165/11: 7.48.DS - "komunikace je zásadní pro dopravní obsluhu území" - to v tomto případě není pravda, pro dopravní obsluhu území podle názoru Osadního výboru plně postačuje ulice Puškinova.


V tabulkách je někokrát zmíněna plocha 7.33.DS v souvislosti s Puškinovou. Žádám o vysvětlení, zda označení 7.33.DS znamená clou obvodovou komunikaci. Pokud ne, jde o plochu v Karlinkách - prověřit, opravit.


Martin Dušek, předseda Osadního výboru Horní Hanychov